Czarny bez jest roślina w prawie 100% zawierającą pozytywne związki biologiczne pomocne w leczeniu różnych schorzeń i chorób. Jednakże ich największe stężenie znajduje się w jego kwiatach i owocach.
Czarny bez ma właściwości lecznicze szczególnie jeśli chodzi o:
- Trawienie i nerki – związki będące w kwiatach i owocach regulują trawienie i mają właściwość lekko przeczyszczającą, ponadto łagodzą zgagę i wzdęcia. Działają też moczopędnie. Warto je spożywać jeśli ma się problemy z zaparciami czy skłonności do tworzenia się kamieni w nerkach, zwłaszcza w formie naparu. Akceptowalna jest też dodawanie kwiatów do jedzenia lub spożywanie czarnego bzu jako dżem.
- Przeziębienie i gorączka – sokiem, naparem lub syropem z bzu czarnego wzmożysz potliwość, dzięki czemu wysoka temperatura ciała się obniży. Kolejną właściwością leczniczą jest „zmuszanie” organizmu do wykrztuszania wydzieliny zalegającej na na przykład oskrzelach. Poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych i wzmocnienie w drodze oddechowej błony śluzowej nie pozwala drobnoustrojom rozprzestrzeniać się. Ponadto ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
- Lekkie bóle głowy i gardła – spożywanie czarnego bzu pomoże zlikwidować bóle głowy i/lub gardła o małym nasileniu.
Toksyny – dzięki wspomnianym już właściwościom moczopędnym, lekko przeczyszczającym i zmuszającym organizm do pocenia się, spożycie czarnego bzu prowadzi do wydalenia z organizmu toksyn i szkodliwych związków przemiany materii.
Chociaż bez ma dużo właściwości leczniczych należy pamiętać, aby nie używać nieprzetworzonych owoców. Istnieje ryzyko, że podrażnią nerki.
Różnego rodzaju przetwory z czarnego bzu znajdziesz na przykład w sklepie Polska Róża.