Olej lniany produkowany jest w celach spożywczych i przemysłowych. Posiada charakterystyczną żółtą barwę i intensywny zapach. Jego właściwości pozytywnie wpływają na zdrowie, zawiera wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczonych omega 3. Polecany jest dla osób borykających się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz problemami z nadciśnieniem.
Olej lniany tłoczony na zimno powstaje podczas wyciskania dojrzałych nasion lnu zwyczajnego o charakterystycznej brązowej barwie i pozyskiwany jest w temperaturze do 50 stopni Celsjusza. Dzięki tej metodzie posiada krótki termin przydatności do spożycia, jednocześnie zachowując bardzo korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. Wytworzony tym sposobem olej lniany nie polega rafinacji, czyli tak zwanemu oczyszczeniu. Dlatego drobinki nasion lnu mogą osadzać się na dnie butelki, w postaci osadu, przypominając wyglądem białko kurzego jajka. Olej lniany tłoczony w taki sposób powinno przechowywać się w lodówce, w szczelnie zakręconej butelce.