Picie kawy to dla wielu ludzi jeden z przyjemniejszych momentów w trakcie dnia. Niektórzy wręcz nie mogą się obyć bez kofeiny, jednak tylu ilu ludzi, tyle sposobów na parzenie ulubionego napoju. Najbardziej znaną w Polsce wersją jest tzw. kawa po turecku, czyli zmielone ziarna zalewane wrzątkiem. Obecnie, ze względów praktycznych, mnóstwo ludzi przerzuciło się na kawę rozpuszczalną, która niestety smakiem znacząco odbiega od naparów przygotowywanych przez mistrzów parzenia tego napoju, czyli Włochów. Jako, iż Polacy również coraz częściej stawiają na wysoką jakość kawy, mnóstwo jej fanów zainwestowało w ekspresy ciśnieniowe, pozwalające na przygotowanie aromatycznego espresso lub różnych kombinacji opartych o tę esencjonalną bazę.
Poszukując ekspresu do domu, możemy wybierać spośród bardzo wielu modeli. Najtańsze będą wersje przelewowe. Napijemy się z nich smacznego napoju dzięki kawie mielonej wsypanej do specjalnego filtra, przez który zostaje przesączona woda. Ten zabieg pozwala na oczyszczenie naparu z fusów, jednak nie gwarantuje maksymalnej mocy aromatów. Lepszą i równie niedrogą opcją są ciśnieniowe urządzenia na kapsułki. W tym przypadku wystarczy kupić porcjowaną kawę w specjalnych pojemniczkach. Najwyższą jakość kawowego specjału uzyskamy, nabywając ekspres ciśnieniowy z młynkiem mielącym ziarna na bieżąco. To zapewni pełnię zapachów i smaków. Tak pozyskane espresso może posłużyć nam do stworzenia wielu, pysznych napojów takich jak caffe latte, cappuccino lub macchiato.