Wiele osób marzy o założeniu własnej firmy, ale martwi się, że nie ma na to wystarczającej ilości pieniędzy. Wiele osób rozpoczyna działalność gastronomiczną od budki z szybkim jedzeniem, ponieważ jest ona mniej kosztowna niż inne rodzaje działalności. Ponadto, koszt założenia działalności gastronomicznej będzie się różnił w zależności od lokalizacji.
Dlaczego fastfood?
Aby rozpocząć działalność gospodarczą, najlepiej najpierw otworzyć mały stragan z żywnością. Jest to najmniej kosztowny sposób na rozpoczęcie działalności, ponieważ nie będziesz potrzebował dużego kapitału ani nie będziesz utrzymywał żadnych zapasów. W dzisiejszym zabieganym świecie ludzie często nie mają czasu, aby usiąść do posiłku.
Jak otworzyć budkę z fastfoodem?
- Aby uruchomić stoisko z jedzeniem lub biznes gastronomiczny, musisz znaleźć lokalizację. Możesz wynająć przestrzeń w centrum handlowym, na rynku lub w innym miejscu, w którym odbywają się imprezy.
- Będziesz musiał kupić grill, frytkownicę i tace do serwowania. Możesz także chcieć zdobyć ciężarówkę lub przyczepę, abyś mógł zabrać swoje stoisko z jedzeniem na drogę. Potrzebny Ci będzie też komputer i program dla gastronomii.
- Aby prowadzić działalność gospodarczą, należy zarejestrować nazwę firmy w odpowiednich urzędach, uzyskać numer identyfikacji podatkowej i otworzyć konto bankowe.
- Może być również konieczne uzyskanie licencji lub pozwolenia w celu ustawienia i prowadzenia stoiska z żywnością.