Właściwe transportowanie i przechowywanie żywności to niezbędny wymóg w wielu branżach spożywczych. Ma to na celu zwiększyć bezpieczeństwo żywności oraz konsumenta. Na przykład świeże mięso musi zostać zabezpieczone w skrzynkach transportowych. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu wytrzymałej folii, która chroni produkt spożywczy oraz zapewnia czystość pojemnikom.
W domowych lodówkach żywność można przechowywać w pojemnikach plastikowych, zapewnia to świeżość oraz niweluje zapachy. W produkcji oraz w transporcie świeże produkty muszą być przechowywane w sposób, który gwarantuje ich świeżość, ale też czystość. Zazwyczaj stosuje się jednorazowe worki do pojemników e2. Są one wykonane z bardzo wytrzymałych materiałów, które odporne są na uszkodzenia mechaniczne i zapewniają trwałość w transporcie. Worki są bezpieczne dla żywności, a tym samym dla konsumenta. Nie reagują z żywnością. Można nimi wykładać skrzynki. Produkty posiadają niezbędne atesty, które konieczne są, aby worki były dopuszczone do kontaktu z produktami spożywczymi. Mają uniwersalne rozmiary, które sprawiają, że pasują do większości skrzynek stosowanych w produkcji i w handlu.