W dzisiejszych czasach panuje moda na zdrowy tryb życia i odchudzanie. Jednym z popularnych sposobów na poprawienie wyglądu i ogólnego samopoczucia jest tzw. dieta redukcyjna. Jest ona skuteczna zwłaszcza w połączeniu z regularnymi treningami – pozwala wówczas szybko spalić tkankę tłuszczową i podkreślić zarys mięśni. Nie powinni jej jednak stosować wszyscy, ponieważ nie jest to typowa metoda na zrzucenie zbędnych kilogramów.
Dieta redukcyjna jest przede wszystkim skierowana do wszystkich osób o przeciętnej wadze, które pragną zredukować tkankę tłuszczową. Opiera się przy tym na bardzo prostych zasadach – wystarczy obliczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i na podstawie wyniku ustalić odpowiedni jadłospis.
W trakcie stosowania omawianej diety trzeba każdego dnia dostarczać organizmowi odpowiednio pomniejszoną dawkę energii (zazwyczaj o 200-500 kalorii), tak aby mógł on bez przeszkód korzystać z tkanki zapasowej.
Dobrym rozwiązaniem dla osób zabieganych i mających niewiele czasu jest tzw. dieta redukcyjna pudełkowa – firm oferujących tego typu usługi przybywa z roku na rok, więc każdy znajdzie coś dla siebie w odpowiedniej cenie. Przeciętny jadłospis powinien zawierać warzywa, owoce (np. jabłka, truskawki, maliny), chude sery, odtłuszczone mleko, jaja, chude mięso (np. wołowinę lub kurczaka), ryby (np. dorsza, leszcza) i wędliny, ale wyłącznie te z niską zawartością tłuszczu.
Warto podkreślić, że tego typu dieta nie jest przeznaczona dla osób otyłych, w ich przypadku chodzi bowiem o redukcję masy ciała, a nie stricte tkanki tłuszczowej.
Tekst przygotowany we współpracy z Pomelo Food Company.