Choroba Hashimoto jest zaburzeniem autoimmunologicznym, co oznacza, że Twój układ odpornościowy atakuje Twoją tarczycę. Powoduje to niedoczynność tarczycy, co skutkuje takimi objawami jak przyrost masy ciała, zmęczenie i depresja. Ponieważ Hashimoto jest zaburzeniem autoimmunologicznym, ważne jest, aby unikać pokarmów, które mogą wywołać reakcję autoimmunologiczną.
Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) to rośliny lub zwierzęta, których DNA zostało zmienione przez geny innych gatunków. GMO są używane jako składniki wielu przetworzonych produktów spożywczych. Można je również znaleźć w niektórych nieprzetworzonych produktach spożywczych, w tym w kukurydzy i soi.
Nie ma dowodów na to, że GMO powodują szkody lub choroby, ale muszą być jeszcze w pełni zbadane pod kątem długoterminowych skutków dla zdrowia ludzi i środowiska. Z tego powodu wiele osób decyduje się unikać ich jako środka ostrożności, dopóki nie zostanie przeprowadzonych więcej badań na temat ich wpływu na zdrowie ludzkie.
Gluten jest rodzajem białka występującego w wielu ziarnach, w tym w pszenicy. Wiele osób, które mają chorobę Hashimoto są wrażliwe na gluten i powinny go unikać w miarę możliwości. Tymczasem inne osoby z problemami tarczycy nie mają żadnego problemu z jedzeniem glutenu.
Tutaj znajdziesz listę produktów Hashimoto które zawierają gluten: piwo, chleb, bajgle i inne wypieki, które zawierają mąkę pszenną lub drożdże (w tym ciasto do pizzy) czy zboża z pszenicy, ryżu lub owsa (takie jak granola).