Nie od dzisiaj wiadomo, że cukier w naszej diecie szkodzi. Powodem jest przede wszystkim jego nieustanne nadużywanie. Dosładzamy niemalże każdą potrawę i napój. Kawa, herbata, kompoty, a nawet owoce zasypujemy przynajmniej jedną łyżeczką białych kryształków. Do tego spożywamy całą ich masę nieświadomie, ponieważ producenci dosładzają nawet chleb, a o napojach gazowanych i teoretycznie zdrowych jogurtach nie wspominając. Nie rezygnując z gotowych produktów, nie jesteśmy w stanie całkowicie wykluczyć cukru z diety, jednak powinniśmy zrobić to tam, gdzie mamy na to wpływ.
Odzwyczajenie się od słodkiego smaku nie jest proste. Już od pierwszych dni życia mamy tendencje do wybierania go, a jest to spowodowane cukrami zawartymi w mleku matki. Nie ma w tym nic złego, jednak warto pomyśleć o zdrowej alternatywie dla zwykłego cukru, a w tej roli świetnie sprawdzi się syrop z agawy, miód, stewia lub ksylitol. Szczególnie ostatnia opcja zasługuje na uwagę, ponieważ jest to produkt pozyskany z naszej swojskiej brzozy. Jego niesamowitą zaletą jest duża dostępność oraz to, że nie wykazuje działania próchnicotwórczego. Zamieniając cukier rafinowany na zdrowy wariant słodzika, szybko odczujemy zmiany. Poprawi się wygląd naszej skóry, a w dłuższej perspektywie zmniejszymy ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.