Kawa i herbata to dwa klasyczne napoje, które nieustannie cieszą się popularnością. Goszczą na stołach podczas niemal każdego posiłku. W czasie pory śniadaniowej, do ciasta, do kolacji, a czasem nawet zdarza się, że zastępują posiłek. Jeden i drugi trunek ma właściwości pobudzające lub uspakajające – w zależności od rodzaju, czasu parzenia czy też dodatków.
Każdy ma swój ulubiony sposób i naczynie, z którego pije kawę czy herbatę. Może to być filiżanka, kubek czy szklanka. Pojemność także zależy od upodobań. Koneserzy sączą napar przez dłuższy czas, zapracowani – najczęściej „połykają” w biegu lub wypijają już zimny napój.
Są jednak pewne zasady, które pozwalają wydobyć bogactwo smaku i aromatu każdego z tych napojów. Kawę najlepiej podawać w filiżance (takie rodzaje jak espresso, mokka, cappuchinno) lub przezroczystej szklance (latte, frappe). Dodatkiem może być oczywiście mleko, cukier, ale także przyprawy (cynamon, imbir) lub alkohol (rum, whiskey) czy też lody. Ten napój czasem bywa sprzedawany jako zestaw kawowy, czyli wraz z kompletem naczyń do parzenia i picia trunku.
Podobnie herbata inaczej smakuje podana w zdobionym serwisie, a inaczej w zwykłym kubku. Najlepsi restauratorzy i bariści znają rozmaite triki, dzięki którym można sprawić, że klient zachwyci się napojem jeszcze przed jego spróbowaniem. Za punkt honoru stawiają sobie idealnie przyrządzony i podany napój. Z tego powodu często można zobaczyć przy barze ustawiony serwis kawowy z wyeksponowanymi filiżankami, talerzykami i całą zastawą potrzebną do przygotowania kawy czy herbaty.