Projektując wystrój restauracji na początku, bierze się pod uwagę profil gościa. Lokale stylizowane na bary szybkiej obsługi mieszczą zazwyczaj meble barowe oraz tradycyjne, niczym niewyróżniające się stoły. Bardziej wytworne restauracje stawiają na miękkie siedziska, a nawet kanapy. Biały obrus jest niezbędnym elementem wnętrza. Jeżeli styl danego miejsca jest zbyt oficjalny, można nadać mu wyrazistości przy pomocy kilku dodatkowych przedmiotów. Istotne znaczenie mają szczegóły: kolor ścian, niewielkie przedmioty ozdobne, czy wreszcie ilość światła docierającego do sali mogące znacząco zmienić jej charakter.
W ożywieniu wnętrza restauracji kluczową rolę odegrać mogą kolory. Jasne, ale wciąż pastelowe odcienie sprawdzą się w eleganckich i gustownych pomieszczeniach, pośród foteli i innych luksusowych mebli. Warto nadać wnętrzu charakter poprzez dodanie bardziej żywych kolorów, takich jak czerwony czy żółty. Nieocenione są także obrazy, które spotkać możemy na ścianach wielu restauracji. Przedstawiać one mogą zarówno malownicze pejzaże, jak i inne motywy związane z klimatem danego miejsca.
Regały, na których znajdują się pamiątki z różnych miejsc świata, to ciekawy pomysł na urozmaicenie wystroju. Wyrazistości wnętrzom można nadać poprzez ciekawe przedmioty, czy zdjęcia z podróży. Zadbajmy o to, by były one należycie wyeksponowane, zapewniając im odpowiednią ilość światła. Niewielkie lampy powinny skupiać uwagę gości, a nie ich drażnić czy rozpraszać.