Towary wytwarzane przez przedsiębiorstwa produkcyjne i zakłady przemysłowe, niezależnie od tego, czy są to produkty spożywcze, odzież, maszyny, czy wyroby sypkie, powinni być we właściwy sposób zapakowane i przygotowane do wysyłki. Paczki z towarami pokonują bowiem różne odległości – zarówno w obrębie jednego kraju, jak i całego świata.
Odpowiednie zapakowanie wysyłanej przesyłki i zastosowanie do tego celu wytrzymałych materiałów zapewni maksymalną ochronę zawartości i zminimalizuje ryzyko uszkodzenia paczki w trakcie transportu.
Pierwszym etapem przygotowywania towaru do wysyłki jest zamknięcie go w wytrzymałym i odpornym na uszkodzenia mechaniczne czy wstrząsy opakowaniu. Robi się to już w danym zakładzie, wykorzystując do tego celu różne nowoczesne maszyny pakujące. Do najpowszechniej stosowanych należą kartoniarki, których praca opiera się na automatycznym formowaniu opakowań z płaskiego kartonu (tzw. kartoniki).
To właśnie w nich są później umieszczane różnego rodzaju gotowe produkty. Kartoniarki są używane w wielu branżach, w tym m.in. w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym czy chemicznym. Urządzenia te można dostać np. na http://www.znakpak.com.pl/.
Do innych rodzajów maszyn pakujących zaliczamy automaty pakujące, dozowniki oraz specjalistyczne linie pakujące. Następnym etapem przed wysyłką towaru do klienta jest wybór właściwego pudła, w którym zostanie on umieszczony – najczęściej jest to gruby karton. Należy zabezpieczyć włożone do niego produkty folią bąbelkową i wypełnić wolną przestrzeń pianką, zgniecionym papierem albo styropianem. Później zakleja się paczkę taśmą i mocuje cały ładunek za pomocą specjalnych pasów do palet.