Dlaczego warto jeść posiłki na bazie oleju tłoczonego na zimno?

Życie i człowiek
wiedza-codzienna
Dlaczego warto jeść posiłki na bazie oleju tłoczonego na zimno?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta to absolutna podstawa poprawnego funkcjonowania człowieka. Nie wystarczy jednak jeść dużo warzyw i owoców, aby zapewnić sobie potrzebne składniki odżywcze. Niezwykle potrzebne są m.in. kwasy omega 3 oraz omega 6, które nie występują naturalnie w ludzkim organizmie. Należy więc dostarczać całe zapotrzebowanie na te kwasy tłuszczowe wraz z pożywieniem, co nie jest prostym zadaniem. Jeśli o to nie zadbasz, musisz liczyć się z konsekwencjami niedoborów – np. gorszym funkcjonowaniem układu krwionośnego, obniżoną odpornością, a nawet zwiększeniem ryzyka wystąpienia depresji. Doskonałym sposobem na dostarczenie kwasów omega 3 i omega 6 oraz uchronienie się przed przykrymi skutkami niedoborów, jest spożywanie oleju tłoczonego na zimno, który jest bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych.

Zwykły tłuszcz, a olej tłoczony na zimno

Większość producentów olejów dostępnych w popularnych marketach i sklepach spożywczych poddaje swój produkt procesowi rafinacji. Powoduje to zmniejszenie prozdrowotnych właściwości tłuszczu. Olej tłoczony na zimno, jako pełnowartościowy produkt pełny niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz witamin, zdecydowanie ma przewagę nad konkurencyjnymi, mniej odżywczymi produktami z supermarketu. Łatwy sposób na wprowadzenie zdrowego oleju do swojej diety to tworzenie na jego bazie sosów do sałatki, polewanie nim gotowej potrawy czy nawet picie go za pomocą łyżek. 

Co trzeba mieć na uwadze, spożywając zdrowy olej?

Olej tłoczony na zimno, ze względu na naturalny proces produkcji, z czasem traci swoje substancje odżywcze – w przeciwieństwie do wysokoprzetworzonego oleju rafinowanego, który może stać na sklepowych półkach przez wiele miesięcy. Z tego względu najlepszym rozwiązaniem jest tłoczenie małych porcji oleju i spożywanie go na bieżąco. Dla osób, które cenią sobie najwyższą jakość pożywienia, kontrolę składników oraz szeroki wybór smaków, polecana jest domowa prasa do oleju, którą można nabyć np. na poszczególnej stronie https://sklep.ronic.pl/prasy-do-oleju-tloczenie-oleju/1255-prasa-do-oleju-wartmann-8718862250212.html. Dzięki niej przygotujesz najświeższy i bogaty odżywczo olej we własnym domu. Niezaprzeczalną zaletą jest także dowolność używanych produktów – możesz tłoczyć zdrowy tłuszcz z ulubionych nasion i orzechów – chia, migdałów, czarnuszki, pistacji czy wielu innych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jakie są rodzaje domen?
Jakie są rodzaje domen?
Domena jest elementem adresu DNS i globalnej sieci, zawierającym informację dotyczącą lokalizacji. Inaczej rzecz ujmując – jest ona ścieżką identyfikującą […]