Polski stół zawsze jest pełen pysznych potraw i przekąsek. Nie można sobie wyobrazić polskiego posiłku bez pierogów, bigosu i barszczu. Różnorodność potraw, które można zjeść w Polsce jest ogromna. Zależy ona od regionu, pory roku i uroczystości. Oto niektóre z nich:
Najpopularniejszy polski produkt spożywczy. Kiełbasa to wędzona i suszona kiełbasa wieprzowa z przyprawami. Można ją podawać na ciepło lub na zimno, z ziemniakami lub chlebem. Kiełbasy podawane są z musztardą i ogórkiem kiszonym. Najpopularniejszą kiełbasą jest wędzona kiełbasa krakowska, którą robi się z mięsa wieprzowego, przypraw i soli.
Bardzo stare danie, które przygotowywane jest od czasów starożytnych. Bigos składa się z kapusty, kapusty kiszonej, ziemniaków, grzybów i mięsa duszonych razem w ciemnym wywarze wzbogaconym kwaśną śmietaną i przyprawami. Bigos podaje się z gotowanymi jajkami na wierzchu jako dodatkową dekorację.
To obowiązkowe danie na każdym polskim stole. Zrazy robi się z mielonej wołowiny zmieszanej z cebulą, bułką tartą i przyprawami; smaży się je na oleju lub maśle na złoty kolor, a następnie podaje z ziemniakami i marchewką/ groszkiem/ kapustą oraz sosem żurawinowym zrobionym z galaretki z czerwonej porzeczki zmieszanej z syropem cukrowym i sokiem z cytryny.
Polskie pierogi są istotnym elementem kuchni polskiej, mogą być podawane jako przystawka lub danie główne. Wykonuje się je z jaj i mąki, gotuje w wodzie lub zupie. Wypełnia się je ziemniakami, kapustą, grzybami, serem i mięsem. Najpopularniejsze nadzienie to ziemniaczano-serowe lub kapuściano-grzybowe; na słodko pierogi mogą być wypełnione dżemem lub owocami.