Borówka amerykańska jest kuzynką czarnej jagody występującej w polskich lasach. Pochodzi ona z Ameryki Północnej, ale bez problemu można ją także uprawiać w przydomowych ogródkach. Jest to bardzo lubiany owoc nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również właściwości oraz korzystny wpływ na zdrowie.
Owoc borówki amerykańskiej jest niezwykle bogaty w cenne witaminy i minerały. Jest to przede wszystkim źródło witaminy A, C, B oraz E. Dostarcza do organizmu także cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo oraz wapń. Borówka jest także źródłem cennych antyoksydantów. Dzięki temu wykazuje właściwości zapobiegające rozwojowi chorób nowotworowych. Zawarty w niej kwas elagowy znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu wątroby, przewodu pokarmowego, a także płuc. Z kolei zawarte w tych owocach fitoestrogeny, zapobiegają rozwojowi nowotworu piersi oraz tarczycy. Borówki powinny być spożywane także przez osoby cierpiące na kłopoty ze wzrokiem. Zawarta w nich witamina A pomaga w walce z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za uszkodzenie wzroku, a także działa pozytywnie na receptory oka, co skutecznie poprawia jakość widzenia po zmroku. Błonnik, który także znajduje się w składzie tych owoców pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a jednocześnie zwiększa ilość dobrego, co pozytywnie wpływa na układ krążenia. W sezonie letnim warto jest sięgać po świeże owoce. Jesienią i zimą można je śmiało zastąpić mrożonymi, które znajdziemy pod adresem https://danex.pl/produkty/mrozona-borowka/.