Każdy początkujący restaurator ma wizję swojego wymarzonego miejsca. Zazwyczaj na początku wyobrażenia dotyczą pięknie umeblowanej sali, której wygląd przyciąga gości i pysznych potraw, którym nikt się nie oprze. Zanim przystąpi się jednak do realizacji swoich marzeń i planów, warto zastanowić się nad odpowiedzią na pytanie: bez czego nie obejdzie się dobra restauracja?
Istotną kwestią powinny być meble, które znajdą się w kuchni. Muszą spełniać one rygorystyczne standardy dotyczące higieny i bezpieczeństwa pracy. Meble ze stali nierdzewnej dla gastronomii są świetnym rozwiązaniem. Stal nierdzewna jest doskonałym materiałem! Ma niezwykłą wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, wysoką temperaturę czy korozję. Jest łatwa do czyszczenia i nie wnikają w nią żadne substancje. Meble wykonane z tego tworzywa łączą ze sobą praktyczność i estetykę, więc doskonale sprawdzą się w restauracji.
Niezbędne jest także profesjonalne wyposażenie. Sprzęty powinny być nie tylko najwyższej jakości, ale także dobrane do karty dań. W ten sposób restaurator zaopatrzy się tylko w najpotrzebniejsze urządzenia. Ważne jest, aby zawsze dostosować je do rozmiaru kuchni, pamiętając, aby zachować w niej wystarczająco miejsca dla pracujących tam kucharzy.
Otwierając lokal gastronomiczny, należy przede wszystkim pamiętać, aby stworzyć miejsce bezpieczne zarówno dla gości, jak i pracowników. Przy wyborze mebli czy wyposażenia nie powinno się sugerować ceną, najważniejsze, aby wszystko było jak najlepszej jakości. Dobrze umeblowana i zaopatrzona kuchnia na pewno będzie krokiem do sukcesu!